Thursday 15 December 2011

Aktiviti dikala cuti sem

~Bikin jeli kelapa bersama Abi~
orang tranung panggil jeli nyior,hihi.


  lepas doh puas teguk air kelapa baru kita simpan untuk buat jeli.

 Bahan2 untuk buat jeli.
Gula,serbuk jeli,agar2 dan kelapa@nyior

Panaskan air kelapa bersama agar2

Lepastu masukkan gula secukup manis

Masukkan serbuk jeli plop lepastu

Masukkan isi kelapa yang telah di carik-carikkan bagai bulu ayam
dan biarkan ia masak sampai tahap didih. Cikgu kata tahap didih 100 darjah selsius. So kena sukat dengan termometer lah kot.kehkeh



Masukkan bahan2 yang dah masak tu dalam bekas yang senang untuk disimpan dan simpan dalam microwave kalau microwave korang tu sejuk gela babi. SImpan sampai dia jadi pepejal ye.
Jeli ni dah ready untuk di makang!!

UMMMM!!! Ahhh sedapnyer!! Ahhh sedapnyer!!


Biasanya aku letak gelatin nak bagi dia toink2!! sikit, tapi hari tu gelatin tertinggal dalam kereta yang di bawa oleh Ismat Sabri ke mesyuarat.
tapi masih sedap cuma tak berapa TOINK2!!

OHH!! upa nak bagitau, air kelapa tu 4 liter untuk satu pek serbuk jeli. Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment